ER IS VAN ALLES TE DOEN

Voor ieder wat wils

Het schilderachtige dorp Amerongen is ongeveer 1.000 jaar oud en een pareltje op de Heuvelrug. Het is prachtig gelegen tussen de Rijn met haar uiterwaarden en de uitgestrekte bossen. Wandelend door het dorp vind je oude straatjes met boerenhuizen, leuke restaurants, galeries en winkeltjes. De roemrijke historie rond de tabakscultuur vind je overal in het dorp terug.

De naam Amerongen wordt voor het eerst genoemd in 1126. In de middeleeuwen was de heerlijkheid Amerongen eigendom van twee heren. Amerongen was een agrarische gemeenschap. De schapen op de heidevelden van de Heuvelrug leverden de mest voor de akkers. Na de bedijking waren de uiterwaarden met vruchtbare rivierklei eveneens geschikt voor landbouw. Vanaf de 17de tot de 20ste eeuw kende Amerongen tabaksteelt. Het dorp telt nog een tiental karakteristieke tabaksschuren uit deze tijd. Het is een heerlijk rustiek dorp waar je lekker kan eten en ontspannen.

Uit eten

Restaurant
Bentinck

Restaurant Den Rooden Leeuw

Italiaans Restaurant
Lorijn

Activiteiten

Bezoek Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een prachtig ‘Huys’ uit de zeventiende eeuw. Het Huys, de tuinen en de inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Het kasteel is omringt door historische tuinen en ligt aan de voet van ons pittoreske dorp Amerongen. Kasteel Amerongen is een absolute must-see van het Nederlands Erfgoed en behoort eveneens tot de topkastelen van Nederland en Vlaanderen.

Heerlijk fietsen in de omgeving

Fietsen met de mountainbike, e-bike of gewoon ouderwets trappen Voor ieder wat wils. Genoeg tochten om u de mooiste plekjes op de Heuvelrug te laten ontdekken. Ook is het mogelijk om een e-bike te reserveren via onze B&B..

De plek voor mountainbikers!

Vergeet niet dat u in het bezit moet zijn van een MTB vignet. Die u kunt verkrijgen bij fiets cafe De Proloog in Amerongen. Vanuit heel Nederland mogen wij gasten verwelkomen die geen weerstand kunnen bieden aan de mountainbike tracks op de Amerongse berg en in onze bossen.

Wandelen

Er zijn legio prachtige wandelroutes door de bossen en uiterwaarden maar ook is een kleine wandeling door het dorp zeer de moeite waard. Kijkt u ook even op de Website ‘op de Heuvelrug’.nl of laat u informeren bij de VVV in kasteel Amerongen, direct bij ons aan de overkant.

Paardrijden

Het Leersumse veld is een gebied waar u zich een beetje op de Veluwe waant. Hier bevindt zich manege Boonzaaier , waar het mogelijk is om te paard de bossen in het Leerssumse veld te ontdekken.Voor de kinderen zijn er loop pony’s die met de hand meegenomen worden, met de kleine ruiter of amazone op de rug. Een geweldige belevenis voor onze kleine gasten en niet te vergeten om na de rit een kindermenu of pannenkoek te bestellen in de ruime kantine van de manege. Het Leersumse veld is op 5 km afstand van onze B&B “Het Gasthuys”.

Tabaksteeltmuseum

Het Tabaksteeltmuseum is in 1984 geopend als Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema ‘Tabaksteelt’. In 2009 is het museum, na een grondige restauratie van de tabaksschuur waarin het is gevestigd, geheel heringericht als tabaksteeltmuseum. Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Het museum geeft de bezoeker een beeld van de groei, het drogen en het verwerken van de tabak in Amerongen en omgeving.